Fundat cooperativament el 1976 per un col·lectiu d’artistes impulsat per Fabià Puigserver, el Teatre Lliure de Barcelona és un dels centres de creació i exhibició escènica més importants de l’Estat espanyol. Des del dia 1 de febrer de 2024, i escollit per concurs, Julio Manrique n'és el director.
El Teatre Lliure està constituït com a fundació privada, participada per les administracions públiques següents: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.
El teatre té dues seus: una a Montjuïc, que comprèn la Sala Fabià Puigserver de gran format (fins a 720 espectadors) i l’Espai Lliure de petit format (fins a 172 espectadors), i una altra a Gràcia, amb una sala de format mitjà (fins a 250 espectadors).
El Teatre Lliure
Història
-
2019/2024
Després de la dimissió de Lluís Pasqual, el nou director és elegit per primer cop en concurs públic i obert. De l’1 de febrer del 2019 fins al 31 de gener del 2024, sota la batuta de Juan Carlos Martel Bayod el Lliure s'ha organitzat en quatre eixos: escena, cultura, educació i món digital. La programació ha estat atenta a la creativitat escènica híbrida (amb el context Katharsis), i s'han creat espais de debat de temàtiques i especialistes d’àmbits no teatrals. L’Espai Lliure s’ha destinat a acollir un nou Programa educatiu, reconegut amb el Segell de Qualitat Educativa del Consell d’Innovació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona, i al programa de residències del teatre, Ajuts a la creació Carlota Soldevila. Pel que fa al món digital, entre altres iniciatives s’ha creat l’Arxiu Lliure, una plataforma digital que recull el fons patrimonial artístic recollit pel teatre en els 46 anys d’història amb de 67.500 d’objectes i que ha estat possible amb la concurrència dels fons FEDER.
El seu mandat va haver d'afrontar les dificultats de la pandèmia de la COVID-19, a la qual es van donar solucions enfocades a l’accés al teatre a través de plataformes digitals. En aquest àmbit, han vist també la llum el Lliure Estudi, i el projecte de la comunitat d’equipaments públics de Barcelona laCultivadora.
D’entre els espectacles, destaquen dues versions de Les tres germanes d’Anton Txékhov (l’una de Susanne Kennedy i l’altra de Julio Manrique), El quadern daurat de Doris Lessing adaptat i dirigit per Carlota Subirós, Bonus Track de Carol López, Yerma, dirigit per Juan Carlos Martel Bayod, Ciutat dormitori de Pau Masaló Llorà i Irena Visa (projecte guanyador d’uns dels Ajuts a la Creació Carlota Soldevila), l’adaptació de Crim i càstig dirigida per Pau Carrió, Frank de Clara Manyós i Xesca Salvà, Fàtima de Jordi Prat i Coll, Canto mineral d’AzkonaToloza, Hedda Gabler dirigida per Àlex Rigola, les dues visites de la companyia gallega Chévere (N.E.V.E.R.M.O.R.E. i Curva España), Catarina e a beleza de matar fascistas de Tiago Rodrigues, Imitation of Life dirigit per Kornél Mundruczó, i Sun & Sea de Vaiva Grainyté, Rugilė Barzdžiukaitė i Lina Lapelytė; Le congrès ne marche pas, de La Calòrica, i les produccions pròpìes L'última f**king nit, de Marc Artigau i Núria Guiu Sagarra, La nostra ciutat, de Thornton Wilder i dirigida per Ferran Utzet, i El cine, d’Annie Baker i dirigida per Marilia Samper, entre d’altres. -
2011/2018
2011/2018
El període de direcció d’Àlex Rigola es va autolimitar a dos mandats. Passat aquest període, es va tornar a oferir la direcció a Lluís Pasqual, director escènic i membre fundador del Teatre Lliure, el teatre resulta un centre de creació de primer ordre, disposat a afrontar les conseqüències de la crisi econòmica causada per l’esclat de la bombolla immobiliària.
Es produeixen espectacles de gran format i acceptació del públic, es dona veu a joves creadors d’arreu de l’Estat, es crea una companyia pròpia amb intèrprets joves, La Kompanyia Lliure, i un cicle de teatre destinat als infants, El Lliure dels nens, i es prenen també iniciatives de suport als artistes independents, com el Projecte Aixopluc, o oberts a noves preocupacions de l’escena, com ara NOSaltres – mostra de teatre inclusiu o el projecte de cooperació social De Damasc a Idomeni. També es fan exposicions relacionades amb grans figures vinculades a l’escena. I s’estrenyen també els vincles amb la creació italiana/napolitana i argentina, i també amb la francesa i la russa. En l’àmbit internacional, el Teatre Lliure deixa de formar part de la Unió de teatres d’Europa i entra a la xarxa mitos21 a través de l’adhesió personal de Lluís Pasqual.
Aquest període també comprèn la celebració dels 40 anys de naixement del Lliure, amb la reposició del muntatge i escenografia de Fabià Puigserver de Les noces de Fígaro, de Caron de Beaumarchais dirigit ara per Lluís Homar i la presentació d’una exposició memorialística, entre altres actes. Alhora, es busca rejovenir el públic amb la iniciativa Agitadors Lliures i donar a conèixer les particularitats de les arts escèniques amb els tallers per a espectadors Els oficis del teatre.
Són d’aquesta època les produccions d’In memoriam (la quinta del biberó), de Lluís Pasqual; Àngels a Amèrica, de Tony Kushner dirigit per David Selvas; Moby Dick, un viatge pel teatre, de Herman Melville dirigit per Juan Carlos Martel Bayod; El rei Lear, de William Shakespeare dirigit per Lluís Pasqual; Maria Estuard, de Friedrich von Schiller en versió i direcció Sergi Belbel; Ivan i els gossos, de Hattie Naylor dirigit per Pau Carrió; L’onada, d’Ignacio García May dirigit per Marc Montserrat Drukker, i Els feréstecs, de Carlo Goldoni, dirigit per Lluís Pasqual, entre moltes d’altres. -
2003/2011
2003/2011
Després de la mort sobtada de Josep Montanyès, s’ofereix la direcció a Lluís Pasqual, que finalment es fa enrere, i el Lliure emprèn un rumb nou sota la direcció d’Àlex Rigola. Les responsabilitats de programació es comparteixen per primera vegada en la creació de l’EDA (Equip de Direcció Artística), amb Joan Ollé, que ho deixa aviat i és substituït per Xavier Albertí, Guillem-Jordi Graells, Narcís Puig, Carlota Subirós i, més endavant, Salvador Sunyer. En aquest període s’aposta per la creació contemporània europea i americana, influenciada especialment pels corrents alemanys de la Schaubühne i la Volskbühne i per l’escena alternativa argentina.
És un període d’expansió i consolidació com a centre de creació a Montjuïc, durant el qual es reforma i reobre també la sala de Gràcia. S’estableix una companyia estable d’intèrprets i les produccions del Lliure fan gira per l’Estat, per Europa i fins i tot en altres continents. Alhora, el Lliure exhibeix produccions internacionals de primera fila que permeten conèixer directament els nous models escènics. Es pren atenció especial als creadors que treballen als marges de la teatralitat, amb la creació del cicle Radicals Lliure, en el qual s’assumeix també el paper de dinamitzador en relació a les xarxes de programació d’espectacles. S’estableixen també les residències artístiques, en reconeixement a creadors com Carles Santos o Cesc Gelabert, i la col·laboració amb l’Institut del Teatre amb el programa d’Assaigs Oberts per a graduats en direcció escènica. D’altra bada, es clausura l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure.
En l’àmbit intern, s’inicia la digitalització dels materials documentals del teatre, s’estableixen altres maneres de relacionar-se amb el públic i els mitjans, marcades també pels nous canals digitals (web i xarxes), i es fomenten els col·loquis altres formes de debat i d’interrelació entre artistes i públic. L’EDA publica la revista DDT, una col·lecció de textos teòrics de teatre i dansa, destinada també a fomentar aquesta intersecció de coneixement.
Destaquen les produccions Gata sobre teulada de zinc calenta, de Tennessee Williams, dirigit per Àlex Rigola; Dues dones que ballen, de Josep Maria Benet i Jornet, dirigit per Xavier Albertí; Rock’n’roll, de Tom Stoppard, dirigit per Àlex Rigola; American Buffalo, de David Mamet dirigit per Julio Manrique; 2666, de Roberto Bolaño dirigit per Àlex Rigola; La meua filla soc jo, de Carles Santos; Un matrimoni de Boston, de David Mamet dirigit per Josep Maria Mestres; Els estiuejants, de Màksim Gorki dirigit per Carlota Subirós; L’oncle Vània, d’Anton Txékhov, dirigit per Joan Ollé i Santa Joana dels Escorxadors, de Bertolt Brecht, dirigit per Àlex Rigola, entre moltes altres. -
2001/2002
2001/2002
El 22 de novembre de 2001 s’inaugura la seu de Montjuïc amb l’estrena de l’òpera L’adéu de Lucrècia Borja de Carles Santos. El projecte ha estat finalment possible gràcies el treball i l’esforç del director del teatre Josep Montanyès en l’acord de finançament ordinari entre l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, i en l’aportació específica del Ministeri de Foment per a les obres de la nova seu.
S’obre així, definitivament, l’etapa de creixença i consolidació del Lliure com a centre de creació de nivell europeu, amb uns equipaments d’avantguarda que permeten un treball òptim seguint la tradició artesanal del teatre. El període inicial, però, esdevé breu a causa de la mort sobtada de Montanyès al cap d’un any d’inaugurar.
D’aquesta primera temporada amb Montjuïc en funcionament són les produccions Suzuki I i II, d’Aleksei Xipenko dirigit per Àlex Rigola; Víctor o els nens al poder, de Roger Vitrac dirigit per Joan Ollé; Cara de foc, de Marius von Mayenburg dirigit per Carme Portaceli, i Ronda de mort a Sinera, de Salvador Espriu dirigit per Ricard Salvat, entre d’altres. -
1995/2001
1995/2001
La direcció del teatre passa en aquests anys de mans de Lluís Homar a la codirecció de Guillem-Jordi Graells i Lluís Pasqual i finalment, de Josep Montanyès. Es concreta l’expansió i consolidació del Lliure, que fa 20 anys al 1996. Els projectes inicials s’han fet grans i, seguint el llegat de Fabià Puigserver, Montanyès té un paper cabdal a l’hora de tirar endavant el projecte d’una nova seu a l’antic Palau de l’Agricultura de Montjuïc. Montanyès gestiona i impulsa les obres, lidera en aquest propòsit la Fundació i les companyies i artistes associats.
Són anys de pactes, obres i transformacions, en els quals l’Orquestra de Cambra teatre Lliure fa 10 anys, s’organitza una exposició en homenatge a Fabià Puigserver (la UTE ja n’havia muntat una al Centre Pompidou de París), s’estrenen produccions pròpies de gran format en altres teatres i es fan gires nacionals i europees, tant de teatre com musicals.
El compromís del Teatre Lliure es fa palès també en el lideratge del projecte de creació de la Ciutat del Teatre, del qual Lluís Pasqual és el comissionat; Antoni Dalmau, el comissionat adjunt; Josep Montanyès, el gerent, i Josep Maria Socias Humbert, el secretari.
Són els anys d’Els bandits, de Friedrich Schiller dirigit per Lluís Homar (Mercat de les Flors); Els temps i l’habitació, de Botho Strauss, dirigit per Lluís Homar (Teatre Romea); Company, de Stephen Sondheim i George Furth dirigit per Calixto Bieito i Lluís Vidal (Mercat de les Flors i TNC); Amfitrió, de Molière dirigit per Calixto Bieito; La pantera imperial, de Carles Santos; Tot esperant Godot, de Samuel Beckett dirigit per Lluís Pasqual, o L’hort dels cirerers, d’Anton Txékhov, dirigit per Lluís Pasqual. -
1987/1994
1987/1994
El Teatre Lliure ha fet 10 anys i projecta l’estabilitat que ja s’ha guanyat com a teatre i com a companyia en la possibilitat d’establir-se en una altra seu. Per aconseguir-ho cal una nova entitat jurídica, diferent de la societat cooperativa que ha estat fins ara, i s’estableix com a fundació privada, sota la presidència d’Antoni Dalmau. En aquests plans de futur es projecta primer establir-se a la plaça de toros de Les Arenes i, finalment, al Palau de l’Agricultura de Montjuïc.
En la nova seu es vol donar cabuda a necessitats noves: fer produccions pròpies de gran format, coproduccions, donar veu a la dramatúrgia nacional catalana, fer teatre jove, ampliar les produccions de música i dansa, produir activitats pedagògiques i activitats paral·leles, construir un fons documental, fer publicacions, distribuir espectacles i atendre el públic i els professionals en sentit ampli.
El Lliure també assoleix el prestigi internacional, i es converteix en un dels membres fundadors de la UTE, la Unió de Teatres d’Europa.
Fabià Puigserver, artífex de la renovació, mor a causa de la SIDA el 31 de juliol del 1991, i el succeeix en la direcció artística Lluís Pasqual (des del Théâtre de l’Odéon de París, que dirigeix en aquest moment). La gestió a Barcelona corre a càrrec de Josep Montanyès i Guillem-Jordi Graells, com a directors adjunts. El 1992, Lluís Homar assumeix la direcció per un període estable de dos triennis.
S’estrenen en aquesta etapa La bona persona del Sezuan, de Bertolt Brecht, Les noces de Fígaro, de Caron de Beaumarchais i Terra Baixa, d’Àngel Guimerà, dirigits per Fabià Puigserver; El manuscrit d’Ali Bei, de Josep Maria Benet i Jornet dirigit per Josep Montanyès; Maria Estuard, de Friedrich Schiller, dirigit per Josep Montanyès; Timon d’Atenes, de William Shakespeare, dirigit per Ariel García Valdés; Dansa d’agost, de Brian Friel, dirigit per Pere Planella; Lorenzaccio, Lorenzaccio, d'Alfred de Musset, Capvespre al jardí, de Ramon Gomis, i Roberto Zucco, de Bernard-Marie Koltès, dirigits per Lluís Pasqual, entre d’altres. -
1976/1986
1975/1986
El Teatre Lliure va ser inaugurat el 2 de desembre de 1976 per un equip format per Fabià Puigserver, Lluís Pasqual i Pere Planella a la direcció, els intèrprets Muntsa Alcañiz, Imma Colomer, Joan Ferrer, Lluís Homar, Quim Lecina, Anna Lizaran, Josep Minguell, Domènec Reixach, Fermí Reixach, Antoni Sevilla i Carlota Soldevila, i els tècnics Xavier Clot, Cesc Espluga, Josep Ros Ribas i Joan Ponce. Aquesta etapa fundacional correspon a l’inici de la transició política després del franquisme.
La seva creació respon a l’anhel de llibertat, de reconstrucció cultural i d’innovació de la societat del moment. Unes aspiracions que queden recollides tant en el nom mateix del teatre, Lliure, com en la manera de concebre l’espai escènic, la relació amb el públic i la mateixa expressió artística.
El director i escenògraf Fabià Puigserver, forjat a les escoles d’art poloneses a causa de l’exili familiar, aglutina una colla d’artistes joves que tenen moltes ganes de fer un teatre diferent de l’establert. Inspirats pel model italià del Piccolo Teatro de Milà i també pel model francès, el Lliure vol fer ‘un teatre d’art per a tothom’ amb una companyia estable i professional, en un espai polivalent que trenca les distàncies amb l’espectador, i en llengua catalana. Aquest teatre d’art ha de fer conèixer les grans peces del repertori teatral europeu i donar veu als autors contemporanis del país en l’àmbit de les arts escèniques.
Es crea així l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure sota la direcció de Josep Pons, i s’incorporen puntualment directors externs com Carme Portaceli, Albert Boadella, Jordi Mesalles o Carlos Gandolfo.
Són d’aquesta època muntatges emblemàtics com Camí de nit, 1854, dirigit per Lluís Pasqual; Ascensió i caiguda de la ciutat de Mahagonny, de Bertolt Brecht i Kurt Weill dirigit per Fabià Puigserver i Carles Santos; La cacatua verda, d’Arthur Schnitzler dirigit per Pere Planella; Leonci i Lena, de Georg Büchner dirigit per Lluís Pasqual; La bella Helena, de Peter Hacks, dirigit per Pere Planella; El balcó, de Jean Genet, dirigit per Lluís Pasqual; Operació Ubú, a partir d’Alfred Jarry, dirigit per Albert Boadella; L’Hèroe, de Santiago Rusiñol, dirigit per Fabià Puigserver, i les primeres propostes coreogràfiques i plàstiques de Cesc Gelabert i Frederic Amat.
Lliure de Montjuïc
Inaugurada el novembre del 2001, la Sala Fabià Puigserver està equipada amb la darrera tecnologia escènica que actualitza l'esperit de la sala de Gràcia: total versatilitat en la disposició de l'espai escènic i en la seva relació amb l'espectador.
Lliure de Gràcia
Antiga seu de la Cooperativa La Lleialtat, el 1976 s’hi va fundar el Teatre Lliure. Aquesta sala ha acollit algunes de les produccions més emblemàtiques de la història del teatre català. La disposició mòbil i adaptable a les necessitats de cada producció va permetre introduir a Catalunya un nou model de creació escènica. Tancada per reformes el novembre del 2003, va tornar a l'activitat el setembre del 2010.